PDF pageEmail pagePrint page

Fruktbakelse är inte bara enormt god utan även en fröjd för ögat att se på. Välj valfri garnering med favoritbären eller frukterna och toppa hela bakelsen med en glansig yta av gelé. En bakelse som är fin och rolig att bjuda på!

 Ca 18 fruktbakelser 

 

 

 

Ingredienser till fruktbakelse:

Det här behövs för ca 18 st:

 • 3 ägg
 • 2 dl socker
 • 2 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1/2 dl mjölk

Karamellkräm:

 • 3/4 dl socker
 • 3 1/4 dl mjölk
 • 2 1/2 msk maizenastärkelse
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 1/2 dl vispgrädde

Gelé:

 • 2 gelatinblad eller 1 tsk gelatinpulver + 1 msk vatten
 • 1/2 dl saft + 1 dl vatten

Garnering:

 • bär eller frukt, färsk eller konserverad, t ex persikor, päron, mandariner, jordgubbar

Tillagning

1. Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt. Blanda samman mjölet med bakpulvret och rör ner det i äggsmeten. Rör till sist ner mjölken.

2. Fyll smorda och bröade tartelettformar ca 10 cm i diameter, med 2/3 smet. Grädda i nedre delen av ugnen på 225°. Låt kakorna svalna något. Tryck på mitten i kakorna så att det bildas en grop.

3. Lägg sockret till krämen i en kastrull och smält det lätt under omrörning. Tillsätt 2 1/2 dl mjölk och rör om. Sjud krämen under fortsatt omrörning tills sockret har smält igen. Rör ut maizenan med resterande mölk. Rör ner det i krämen under fortsatt omrörning. Låt krämen koka upp och bli tjock. Ställ krämen åt sidan tills den kallnar. Rör då och då i den.

4. Smaka av den kalla krämen med vaniljsocker. Vispa grädden och rör ner den i krämen. Fördela krämen i kakbottnarna.

5. Gör geléet. Låt gelatinet svälla i kallt vatten ca 5 min. Ljus saft kan användas till alla frukter och bär, röd saft är vackrast till röda. Värm saft och vatten. Lägg gelatinbladen eller det svällda pulvret i den varma saften. Rör om så att gelatinet löser sig. Låt geléet stelna tills det blir tjockflytande som rå äggvita.

6. Tillsätt garneringen på kakorna i form av bär eller frukt, färsk eller konserverad. Häll sedan försiktigt gelén över garneringen, tag gärna hjälp med en sked. Nu finns färdiga fruktbakelser klara att avnjutas!