PDF pageEmail pagePrint page

Det här receptet på kolatårta med daimgrädde och jordgubbar är enligt många mer som en godistårta eftersom den är söt och nästan farligt god. Receptet beskriver bland annat hur du gör din egen kolakräm av sötad kondenserad mjölk men det går naturligtvis bra att köpa eller göra sin egen kolakräm på annat vis.

Ca 10 bitar  

 

Ingredienser

  • 1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g)
  • 150 g smör
  • 300 g digestivekex
  • 1 l jordgubbar
  • 1 1/2 dubbeldaim (à 56 g)
  • 3 dl vispgrädde

Tillagning

1. Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand.

2. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.

3. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.

4. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.

5. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.

6. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.

7. Precis innan servering toppar du tårtan med medjordgubbar och det sista av daimkrosset.