PDF pageEmail pagePrint page

Tårtning är inte något vi uppmuntrar till att man gör men vi tar upp Tårtning här för att det är ett begrepp som getts uttryck i många sammanhang världen över och inte minst i Sverige.

Tårta förknippas oftast med positiva saker men att använda tårta som en slags attack genom att kasta tårtan i någon annan persons ansikte har i vissa fall upplevts som roligt men i andra sammanhang som extremt obehagligt och kränkande, allt hänger på situation och syfte med tårtningen. I flera närtida tårtnings fall finns politiska motiv med i bilden. Andra begrepp som är förknippat med Tårtning är Tårtare, att Tårta någon och att Tårtas eller bli Tårtad. Tårtare är den person eller grupp som utför tårtningen och att Tårta är just själva aktionen när tårtan kastas. Den som Tårtas eller blir Tårtad är den person som utsätts för tårtningen.

De klassiska användningarna av tårtkastning, personligt påhopp respektive humoristisk metod, tillhör vårt kulturarv och det kastas bakverk under familjegräl, under grannfejder, i clownnummer (jämför slapstick), på nöjesfält och på svensexor. I detta sammanhang ska särskilt nämnas att det ingick i de gamla hovnarrarnas roll att då och då förnedra kungligheter och mäktiga män.

Tårtning som politisk protestmetod är en ganska ung företeelse, och belgaren Noël Godin räknas som en föregångare. Han och hans organisation “Patissiers sans Frontières” (franska för “Konditorer utan gränser”) började tårta folk på 1970-talet. Hans kriterier för att välja ut sina offer är att vederbörande ska vara “mäktig, självupptagen och sakna humor”. Världens då rikaste man, Bill Gates, har tårtats av “Patissiers sans Frontières” 1998.

Amerikanen Al Decker är en annan förgrundsgestalt. Mest känd är han för att 1998 ha tårtat den liberale ekonomen och Nobelpristagaren Milton Friedman under en konferens om den offentliga undervisningens privatisering. Attacken planerades av “the Biotic Baking Brigade” (BBB), en rörelse som Decker varit med att grunda och som kämpar med hembakta tårtor och veganpajer mot kapitalistiska förgrundsfigurer. Rörelsens talesmän talar om tårtning som en överlägsen metod att få medias uppmärksamhet, och påpekar att exempelvis de hundratals människor som demonstrerade utanför Freeman-konferensen inte ens nämndes i media innan tårtningen ägt rum. Misstro gentemot samhällets traditionella vägar att påverka och protestera är en gemensam nämnare för de flesta politiska tårtare.

 

Kända fall av Tårtning i Sverige

7 mars 2001: Handelsminister Leif Pagrotsky och EU-parlamentarikern Marit Paulsen fick varsin tårta i nacken vid en debattafton i Lunds stadshall. De två förövarna, en 18-årig man och en 21-årig kvinna, agerade som representanter för Syndikalistiska Ungdomsförbundets i Lund EU-grupp, och attacken var enligt dem det enda sättet att få protester mot EU hörda.[1]

17 april 2001: Sveriges finansminister Bosse Ringholm tårtas i samband med presentationen av statsbudgeten. En organisation vid namn “Stockholms tårtbrigad” (som efter egen utsago tillhör en internationell rörelse kallad “Operation dessert storm”) påtar sig attentatet och hävdar att motivet var politiskt men ej personligt. Den 21-årige förövaren dömdes av tingsrätten till 30 dagsböter, ett straff som senare höjdes av hovrätten till 70 dagsböter.

5 september 2001: Kung Carl XVI Gustaf blir tårtad när kungaparet besöker Getterön utanför Varberg. Den 16-årige förövaren, som enligt sin advokat Ingegerd Schmidt ville protestera mot att det finns kungligheter och auktoriteter i samhället, riskerade sex års fängelse, eftersom angrepp på statschefen klassas som högmålsbrott. Straffet blev istället 100 dagsböter för 16-åringen, och 80 dagsböter för hans tre kamrater som hjälpt till att planera dådet, vilket kan jämföras med brottet mot finansministerns som gav 70 dagsböter.

12 februari 2003: Författaren Bengt Pohjanen tårtas i Överkalix av kollegan Mikael Niemi vid premiärvisningen av den förstnämndes film Fylla moppe. Motivet var enligt Niemi själv att filmen innehöll förtäckta förolämpningar mot honom och hans familj; Pohjanen förnekade dock att filmen skulle ha något sådant innehåll. Han valde att inte polisanmäla händelsen, som därför står utan påföljd. Det har spekulerats i att det skulle röra sig om ett av de bägge författarna iscensatt spektakel, för att de båda skulle åtnjuta ökad uppmärksamhet i media. Inga kända fakta understödjer emellertid den teorin. Attacken torde vara ett av de få omskrivna exemplen på tårtning med förnedring som huvudsakligt mål. Se artikel om tårtningen i Expressen här.

13 december 2010Patrick Ekwall överraskar TV4 kollegan Olof Lundh med att kasta en tårta rakt i ansiktet. Fotbollskanalen Europa i TV4 avslutade sitt program på söndagskvällen med att fira med tårta. Plötsligt kastade programledaren Patrick Ekwall tårtan rakt i ansiktet på den helt oförberedde kollegan Olof Lundh. Se artikel om tårtningen i Aftonbladet här.

 

Några kända fall av Tårtning i andra länder

4 februari 1998: Microsofts grundare Bill Gates blir tårtad i ansiktet när han träffar regeringstjänstemän i Bryssel. Bakom attacken står “Patissiers sans Frontières” (se ovan). Ett trettiotal aktivister är inblandade med 25 tårtor i reserv. Gärningsmannen slipper straff.

9 oktober 1998: Milton Friedman, Nobelpristagare i ekonomi, blir tårtad av Al Decker (se ovan) under en konferens om privatisering av skolor.

1 december 2000: Tysklands förre förbundskansler Helmut Kohl får en tårta i ansiktet när han signerar sina memoarer i Berlin.

29 mars 2003: Världsbankschefen James Wolfensohn utsätts för tårtkastning i Helsingfors.

1 maj 2003: Norska Arbeiderpartiets ordförande Thorbjörn Jagland får en tårta i ansiktet efter det att han talat på första maj i Oslo.

 

Bilder på Tårtning:

Caked CakedCakedCakedCaked

 

Videoklipp med Tårtning

Peter Settman

Jakob i programmet Vakna

Bill Gates

Gumballs fantastiska värld