PDF pageEmail pagePrint page

Tårta är ett litet märkligt ord i svenska språket. Vad betyder egentligen ordet tårta och var kommer det ifrån? Vad har tårta och tortyr gemensamt? Vad heter tårta på andra språk?

Tårta är ett slags bakverk som förknippas med storlek större, ofta bestående av flera lager tårtbotten med fyllning emellan och dekorering ovanpå. Tårtbottnen är vanligen platt och tillverkas gärna av sockerkaka, maräng eller mördeg. Många garnerar sin tårta, exempelvis med vispgrädde, marsipan, choklad, skivad frukt, bär, mandel flarn eller smågodis. En tårta delas oftast mellan flera personer och delas upp i mindre tårtbitar.

Tårta äts främst för att fira något eller förgylla tillvaron. Födelsedagar brukar firas med tårta. Oavsett sort, kan den då kallas födelsedagstårta. Ofta pryder man födelsedagstårtan med samma antal tårtljus som personen fyller år, eller förenklar med sifferformade ljus som anger antalet levnadsår. Tårta är också vanligt förekommande på midsommarafton och kallas då midsommartårta. Vid påsk är det påsktårta och på senare år har det blivit populärt att göra Halloweentårta vid Halloween. Annars döps en tårta mestadels efter de ingridienser som ingår, till exempel chokladtårta, jordgubbstårta, marängtårta, banantårta osv.

Ett mindre bakverk som endast består av en portion, kallas normalt bakelse. En annan variant är en avlång liten tårta och kallas då stubbe.

Tårtan sägs ha sitt ursprung i Frankrike där det tillverkades bakverk som liknar tårtan redan under 1500-talets mitt. En inte helt klarlagd men sannolik teori är att tårta faktiskt är besläktat med ordet tortyr.Tårta kommer vad man vet via tyskan från franskans Tarte (tårta, bakelse) vilket är översatt från latinets ord Torta ‘rund brödkaka,’ som i sin tur är bildat till böjningsformen av Torquere (vrida). Torquere (vrida) har genom böjda former också gett upphov till ord som Distorsion, Torsionsfjädring samt som sagt Tortyr där det har att göra med att man vrider lemmarna ur led.

Tårta på andra språk

Tårta på norska = Kake
Tårta på finska = Kakku
Tårta på danska = Kage
Tårta på isländska = Kaka
Tårta på engelska = Cake
Tårta på tyska = Kuchen
Tårta på franska = Gâteau, Tarte
Tårta på spanska = Tarta, Torta