PDF pageEmail pagePrint page

Sommartårta med limemarinerade jordgubbar är en riktigt somrig tårta man bara längtar efter sköna sommardagar. Många tårtor har vi sett och smakat med jordgubbar förut men den här jordgubbs- tårtan är stråt vassare tycker vi med limemarinerade jordgubbar vilket ger tårtan en extra smakupplevelse. Den här tårtan har bland annat kommenterats som den godaste tårtan som ätits! Det är inte alla tårtor som får det betyget minsann.

Ca 10 bitar, tid:  50 minuter

Ingredienser

 • 100 g rumsvarmt smör
 • 2 dl strösocker
 • 2 ägg
 • 1 dl mjölk
 • 3 dl vetemjöl
 • 1,5 tsk bakpulver
 • 200 g riven mandelmassa

Till formen

 • 2 msk smör
 • 0,5 dl ströbröd
Marinerade jordgubbar
 • 1 liter jordgubbar
 • finrivet skal och pressad saft av 2-3 limefrukter
 • 2 msk strösocker
Garnering
 • 3 dl vispgrädde
 • finrivet skal av 1 limefrukt

Tillagning

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Vispa smör och socker med elvisp och tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning. Rör ner mjölken och mjölet blandat med bakpulver. Lägg sedan i mandelmassan.

3. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Häll i smeten och grädda kakan ca 35-40 minuter.

4. Marinera jordgubbarna: Ansa jordgubbarna och dela dem eventuellt i mindre bitar. Vänd ihop dem med limeskal, limesaft och strösocker i en skål och låt sedan jordgubbarna ligga i rumstemperatur tills kakan är klar.

5. Ta loss kakan från formen och stjälp upp den på ett fat och låt den svalna. Vispa grädden och bred ut den över kakan. Dela på jordgubbarna och fördela ut dem ovanpå kakan. Garnera eventuellt med fin rivet limeskal.