PDF pageEmail pagePrint page

Lemon curd citronkräm, eller som en del benämner den, engelsk citronmarmelad. Lemon curd passar inte bara att ha som fyllning i tårtor t.ex. lemon curd tårta, utan går även bra att ha på rostat bröd, scones eller skorpor.

Om du får lemon curd över kan du frysa in den.

400 g lemon curd 

 

Ingredienser lemon curd

  • 2-3 citroner
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 2 glasburkar att ha lemon curden i (2×200 gram)

Tillagning

1. Vispa ägg och socker med en elvisp eller för hand tills det är fluffigt (några minuter).

2. Skrubba och skölj citronerna i vatten. Ta två-tre citroner och riv skalet fint på ett rivjärn (ta ned till det vita). Lägg i en kastrull. Pressa ur lite drygt 1 dl citronsaft ur citronerna i kastrullen.

Tillsätt äggblandningen till kastrullen och rör om. Värm kastrullen och viktigt är att du rör hela tiden. Då ägg- och citronblandningen närmar sig 60 grader tjocknar den. Citronkrämen får ej bli för varm och ej koka för då spricker den. När den börjar tjockna ta kastrullen från värmen och rör ner smöret och häll upp i små glasburkar (2 x ca 200 gram storlek), fryspåsar eller plastburkar.