PDF pageEmail pagePrint page

Jordgubbstårta är så gott och här är ett recept på en otroligt god jordgubbstårta! Finns det något somrigare än äkta jordgubbstårta gjord på gammalt beprövat vis med massor av jordgubbar garnerad med grädde, choklad och mandelspån! Många tycker att just jordgubbstårta är tårtornas tårta!

1 jordgubbstårta, ca 8-10 bitar

 

 

Ingredienser Jordgubbstårta

 • 2 dl socker
 • 4 ägg
 • 1 ½ dl vetemjöl
 • ½ dl potatismjöl
 • 3 msk kakao
 • 1 ½ tsk bakpulver

Fyllning Jordgubbstårta

 • 200 g vit choklad
 • 2 äggulor
 • 4 dl vispgrädde
 • 1 liter jordgubbar
Garnering Jordgubbstårta
 • 50-75 g mörk choklad + 1 msk olja
 • 2-3 dl vispgrädde
 • 100 g mandelspån
 • 1 ½ liter jordgubbar

Tillagning Jordgubbstårta

1. Börja med att sätta ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och kakao med bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Rör om försiktigt tills allt är blandat.

2. Häll smeten i en smord form, ca 23 cm i diam. Grädda i 175°C, ca 35-40 min. Prova med sticka. Låt kakan svalna och dela i tre bottnar.

3. Fyllning: Smält den vita chokladen enligt anvisning. Låt svalna något och rör i lätt vispade äggulor.

4. Vispa grädden till fyllningen, lätt tills den tjocknar (tjock men inte grynig). Rör i hälften av grädden i den rumsvarma chokladmassan, blanda väl. Vänd ner resterande grädde med stora tag till en fluffig massa. Bred fyllning och lägg skivade jordgubbar på två av bottnarna och lägg ihop. Spara lite fyllning och täck kanten med den.

5. Ställ in i kylen ett par timmar eller över natten. Smält den mörka chokladen tillsammans med oljan, bred ett tunt lager choklad på toppen. Vispa grädden till garnering, spritsa toppar runtom. Täck kanten med mandelspån och toppa med jordgubbar. Vips så var jordgubbstårtan klar!