PDF pageEmail pagePrint page

Vem säger nej till en härlig pannkakstårta toppad med blåbär och färska hallon! En pannkakstårta passar mycket bra på vinterhalvåret kombinerat med några levande ljus. Ett annat populärt tillfälle att grädda sin pannkakstårta är till barnkalaset då de flesta barn gillar pannkakor.

4-5 portioner

 

 

Ingredienser

  • 2½ dl vetemjöl eller 1 dl grahamsmjöl + 1½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2-3 msk (30-50 g) margarin eller smör. 

Mjölken till pannkakstårtan kan bytas mot mjölkpulver + vatten. Blanda då pulvret med mjölet, tillsätt vattnet som mjölken.

Fyllning

3 dl sylt eller mos eller mosade, lätt sockrade, färska bär

Garnering

Färska eller djupfrysta bär, tex blåbär och hallon

Tillagning:

1. Blanda mjöl och salt i en hög skål eller tillbringare.

2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.

3. Häll sedan i resten av mjölken.

4. Vispa sist i äggen. Smält av fettet och rör ner det i smeten, då behövs inget extra fett vid gräddning. Flytande margarin går också bra.

5. Pannkakor går lättast att grädda i en pannkakslagg, men det går också bra i en stekpanna med sluttande kanter. Hetta upp laggen eller pannan. Häll i ett tunt lager smet och sänk värmen.

6. Beräkna ungefär att det går åt 1 dl smet till en pannkaka som senare ska bli ett lager i pannkakstårtan.

7. Under tiden dina pannkakor blir färdiggräddade så lägger du upp dem lager för lager i en trave med sylt eller mos emellan.

8. Servera pannkakstårtan avsvalnad med glass eller vispad grädde. Om tårtan garneras med vispad grädde ska den läggas på strax före serveringen.