PDF pageEmail pagePrint page

Vem älskar inte choklad och hallon? Här är recept på en maffig och kladdig chokladkladdtårta fylld med hallon!

8 bitar

 

 

 

 

Ingredienser

 • 200 g smör
 • 4 st ägg
 • 4 dl strösocker
 • 5 dl vetemjöl (300 g)
 • 1.25 dl kakao
 • 1 msk vaniljsocker
 • 1 krm salt 
 • Smör till formarna

Fyllning

 • 4,5 dl hallon, färska eller frysta och tinade (ca 200-250 g)
 • 2 msk strösocker

Glasyr

 • 250 g mörk choklad
 • 2 dl vispgrädde
 • 1 msk honung/ljus sirap
 • 25 g rumsvarmt smör

Tillagning

1. Klä botten av två formar med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formarnas kanter med smör. Har du inte två lika stora formar kan du grädda kakan i samma form, enåt gången.

2. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker med elvisp och rör ner det smälta smöret.

3. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt, rör sedan ner i äggsmeten. Fördela smeten jämnt i formarna och bred ut den. Har du bara en form, fyll formen med hälften av smeten, grädda den kakan, lossa från formen och grädda närsta kaka.

4. Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader, i 10-15 minuter. Kakorna ska fortfarande vara kladdiga. Låt svalna helt. Blanda de tinade hallonen med strösocker. Bred sedan ut över den ena kakan och lägg den andra ovanpå. Låt gärna stå tills nästa dag.

5. Hacka chokladen till glasyren fint. Koka upp grädden med honungen/ljus sirap, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt sedan smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet.

6. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård. När glasyren tagit ihop och blivit till en tjock och krämig glasyren är den klar! Glasera kakans topp och kanter, dekorera eventuellt med färska hallon. Förvara i kylskåp och servera med en klick vispad grädde!