PDF pageEmail pagePrint page

God klassisk prinsesstårta är inte så svårt att göra själv med detta recept.

Den klassiska tårtan med grönt marsipanlock är alltid god. Prinsesstårta går nästan alltid hem hos barn när det vankas födelsdagskalas. Själv brukar man äta allt innehåll först och spara det godaste till sist, Marsipanen!

Det här receptet för marsipantårta är mycket enkelt och blir ännu enklare om man tex köper ett färdigt marsipanlock. 

Tid: 2 ½ timme, varav 40 min i ugnen

12-14 bitar

Ingredienser

Tårtbotten

 • 4 ägg
 • 2 dl socker
 • 1 dl vetemjöl
 • 1 dl potatismjöl
 • 1 tsk bakpulver

Eller 1 st sats fin sockerkaka till tårtbotten (Läs recept)

Fyllning

Garnering

 • 200 g mandelmassa
 • 1¼ dl florsocker
 • 4 tsk glukos(apoteksvara) eller vit sirap
 • Grön och gul hushållsfärg eller 1 färdigkavlat grönt marsipanlock.
 • florsocker

Marsipanros

 • 40 g marsipan
 • 1 droppe röd hushållsfärg

Tillagning:

Tårtbotten:

1. Potatismjölet gör kakan extra lätt och porös. Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.

eller se receptet om 1 st sats fin sockerkaka till tårtbotten

2. Gör vaniljkrämen och låt den kallna. Dela den kalla sockerkakan i 3 bottnar. Bred hallonsylt på den understa botten och lägg på nästa. Vispa grädden och rör ner knappt hälften i vaniljkrämen. Bred ut den på nästa botten som en kulle och lägg på den tredje botten. Bred resten av grädden runtom och ovanpå kakan.

3. Arbeta ihop mandelmassa, florsocker och glukos eller sirap till marsipan, använd gärna en matberedare. Tillsätt några droppar grön och gul färg och knåda massan så att färgen blir jämt fördelad. Eller använd färdigkavlad marsipan.

4. Kavla ut massan mellan två bakplåtspapper till en stor rundel, ca 30 cm i diameter, så att den även kan täcka kanten på tårtan. Ta bort det övre papperet och gör ev några snitt i kanten på rundeln, ca 3 cm långa, så går det lättare att forma den till ett lock. Vänd rundeln över tårtan med hjälp av det undre papperet. Eller lägg på det färdigkavlade marsipanlocket. Tryck till runtom och jämna till kanterna.

5. Sikta över florsocker strax före serveringen.

Tips:

Tårtan kan förberedas en dag i förväg fram till garneringen. Marsipanen bör läggas på samma dag tårtan ska serveras. Vid längre tids förvaring i kylskåp blir den annars lätt fuktig. Färdig Prinsesstårta kan frysas. Tina i kylskåp

Såhär gör du en marsipanros